Historia i społeczeństwo - Szlachta wobec wyzwań gospodarczych XVI–XVIII w.

1. Odkrycie Ameryki przez Kolumba zapoczątkowało okres ważnych przemian gospodarczych. Przesunięte zostały główne szlaki handlowe na Atlantyk, a także rozwinęła się wymiana towarowa Europy z Ameryką. W Europie Zachodniej następował szybki rozwój miast, w szczególności tych portowych.  Rozkwit miejskiej gospodarki towarowo-pieniężnej przyczyniał się m.in. do rozwoju manufaktur oraz banków i giełd.

2. Podwyżka cen żywności w państwach zachodnioeuropejskich spowodowała, że bardzo opłacalny stał się eksport produktów rolnych z Europy Środkowej i Wschodniej na zachód kontynentu. Dzięki temu właściciele ziemscy z tych obszarów zaczęli dążyć do przejęcia produkcji rolnej i pełnej kontroli nad handlem jej wytworami. Aby powiększyć swe zyski, rozbudowywali folwarki, których funkcjonowanie opierało się na pracy pańszczyźnianej. W XVI w. i na początku XVII stulecia największym eksporterem zboża do Europy Zachodniej była polsko-litewska Rzeczpospolita, której gospodarka w tym okresie przeszła ewolucję w stronę systemu folwarczno-pańszczyźnianego.

3. Pojęcia:
  • Manufaktura – przedsiębiorstwo zatrudniające rzemieślników jednej lub wielu specjalności, w którym produkcja jest oparta na pracy ręcznej i podziale zadań między pracowników. 
  • Folwark  – duże, przeważnie szlacheckie, gospodarstwo rolno-hodowlane produkujące przede wszystkim na sprzedaż; opierało się na pańszczyźnie, rzadziej na pracy najemnej.
  • Pańszczyzna –  przymusowa praca chłopa na rzecz pana (właściciela) wsi w zamian za prawo do użytkowania chłopskiego gospodarstwa.
4. Szlachta polska już od schyłku XV w. zaczęła powiększać swoje majątki ziemskie. Składały się one zwykle ze wsi chłopskich, w których chłopi w zmian za opłaty pieniężne i świadczenia w robociźnie na rzecz szlacheckiego właściciela prowadzili własną gospodarkę rolną.

5. Zboże wraz z innymi towarami wieziono Wisłą do Gdańska. Kupcy gdańscy byli pośrednikami w transakcjach pomiędzy przewożącymi tutaj zboże szlacheckimi producentami, a kupcami. Dzięki eksportowi zboża Polskę nazywano "Spichlerzem Europy". 

6. Skutki gospodarki folwarcznej:
  • wzmocnienie ekonomicznej pozycji szlachty
  • pogorszenie położenia prawnego chłopów (zapotrzebowanie na tanią siłę roboczą)
  • osłabienia politycznej i ekonomicznej roli miast
  • coraz silniejszą pozycję zyskiwali magnaci
  • grupa szlachty traciła swoją pozycję na tle konkurencji
7. Przyczyny kryzysu ekonomicznego:
  • koniec dobrej koniunktury na polskie zboże, drastyczny spadek ilości transportowanego towaru
  • obniżka cen artykułów spożywczych
  • liczne wojny polsko-litewskiego państwa
  • wyludnienie się terenów wskutek ucieczki przed wrogimi wojskami i poszukiwania lepszego miejsca do życia